Onsdag var det premiere på dokumentaren «Måltidets muligheter», som gir et innblikk i hvor viktig mat og måltider er for eldre på sykehjem.
Filmen er laget av Cynergi Film & TV i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, og støttet av Stiftelsen Dam.
Se klipp fra MÃ¥ltidets muligheter her:
Video: Vimeo/Cynergi Film & TV
Les også:
Trodde smaksløkene var borte – sÃ¥ fikk de mat laget fra bunnen av …
Beboerne lyser opp
Filmskaper Jarle Eskedal og kokk Erlend Eliassen tar oss med til et sykehjem, der de gjennom endringer i rutinene sørger for at beboerne får tilbake appetitten. Noen trodde de hadde mistet denne for alltid, inntil Eskedal og Eliassen gjennomført prosjektet.
– Den store utfordringen viste seg å være kommunikasjon på tvers av avdelingene. Som vi viser i filmen var det første gang sykepleierne var nede på kjøkkenet. Dette handler nok om at hverdagen tar oss alle, og at det ikke har vært en del av rutinene, sier
filmskaper Jarle Eskedal i en samtale med Stiftelsen Dam.
Han forteller at det var med enkle grep at rutinene på sykehjemmet ble endret. Bedre dialog førte til en meny tilpasset de eldre. All mat ble laget fra bunnen av, på sykehjemmets eget kjøkken, der for eksempel brødskiver ble byttet ut med smakfulle og næringsrike smoothier og supper.
Underveis i filmen får vi se likegyldige eldre, som blir engasjerte og som lyser opp. Selv de som nærmest hadde sluttet helt å spise, koser seg med maten.