Rehabiliteringsopprop overlevert til Stortinget

Helseorganisasjonene ber nå om mer kunnskap og forskning, flere ressurser og en egen stortingsmelding for rehabiliteringsfeltet.

DAM Redaksjonen • 19 May. 2017

– Manglende rehabilitering er en enorm belastning for den det gjelder, og en stor kostnad for samfunnet. Derfor ønsker vi å ansvarliggjøre politikerne ved å kreve et løft for rehabiliteringen, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen. Les også: Stiftelsen Dam krever rehabiliteringsløft

Erkjenner at det sviktes

Oppropet er vedtatt av Stiftelsen Dams styret, og i forbindelse med stiftelsens årsmøteseminar tirsdag 16. mai ble det overlevert til leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Kjos holdt selv en innledning på årsmøteseminaret, der hun erkjenner at det er utfordringer knyttet til rehabilitering i dag. – Dette er ikke et tema som politikerne krangler om. Vi er enig om at det er nødvendig. Men selv om vi tar grep i spesialisthelsetjenesten, og selv om vi tar de grepene som etterspørres i kommunene, så blir ikke resultatet slik som vi sier fra talerstolen. Det tar tid å implentere og kommunene jobber forskjellig. Noen har kommet kort og noen har kommet langt. Derfor opplever vi store forskjeller, og derfor opplever vi at hvilken adresse du har, faktisk har betydning for i hvilken grad du får være med på veien tilbake, sa hun i sin innledning. Se hele rehabiliterings-oppropet her

Lover å følge opp

Lillehagen er glad for den store oppslutningen om oppropet, og lover at Stiftelsen Dam skal følge opp i de ulike politiske organene. – Det er så utrolig mange innganger til rehabilitering. Da er det nødvendig med en omfattende satsing. Frivilligheten og pasientorganisasjonene kommer ikke til å gi seg. Derfor har vi ønsket å skape denne felles plattformen i Stiftelsen Dam for å kunne samle oss om et felles krav om å løfte dette feltet, sier han, og avslutter: – Vi ber om at dette følges opp med konkrete tiltak og reell satsing på rehabiliteringsfeltet framover.