Turgleden var stor for Gagan Chhabra. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Gagan Chhabra (28) er lett på foten i det ukjente terrenget. Han har med seg en god ledsager, noe som gjør turen og opplevelsen enda bedre.

– Går det nedover?

– Ja, men bare litt.

– Skal vi ikke opp, da?

– Jo, men det går opp og ned i terrenget.

Første fjelltur

Gagan Chhabra (28) er på sin første fjelltur. Han er over seg av begeistring og gleder seg til å kjenne snø under føttene og vinden i håret. Han kjenner på mosen med hendene og smaker på krekling. Han stopper ikke å smile.

– Åh, det er så vakkert, sier han.

– Hvor mye kan du se, spør jeg.

Tommy Dromnes forklarer hvordan det ser ut foran oss. Det er grått og vått fjell. På fjellet ligger en stort, sort stein og himmelen er den eneste bakgrunnen.

– Du må ta bilde, sier Gagan. – Det er så vakkert.

Nesten helt blind

Gagan er nesten helt blind. Han kan se kontraster, men i fjellterrenget beregnes han som helt blind. Han er fra India, men har bodd og studert i Norge i to år.

Gjennom en venn ble han med til DNTs camp der han fikk mulighet til å gå i fjellet med ledsager. Gagans ledsager, Håvard Rugel Dal, er også med for første gang.

Det var her Gagan ville at fotografen skulle ta bilde. Han kunne se den lyse himmelen, det grå fjellet og den sorte steinen. Foto: Marte Stensland Jørgensen

DNTs camp er godt lagt tilrette for at alle som vil kan være med på tur. Det er for deltagere i alle aldre og aktiviteter som passer for de fleste. Det spesielle med denne turen er at den også er tilrettelagt for blinde og svaksynte og for de som vil lære å være ledsager.

– Et godt team

Håvard er bestemt. – Hold meg i hånda nå, sier han.

– Jaja, gliser Gagan.

– Ta et lite skritt med høyre fot, også et langt skritt med venstre.

De skal over en fjellbekk og Gagan stoler på Håvard. Han gjør som han sier, bare i et litt raskere tempo enn Håvard ofte er forberedt på.

– Vi er et godt team, sier Gagan.

Arrangørene hadde laget et 3D-kart slik at man kunne føle seg frem med fingrene og få en forståelse av høydemeter, og hvor campen befant seg i landskapet. Foto: Marte Stensland Jørgensen

På vei opp må vi over en snøflekk og Gagan setter seg ned, tar i den isete snøen og smiler enda mer.

Han sparker seg vei oppover i snøen et lite stykke før han setter seg ned igjen. Uten bekymringer. Det har de tre andre som er på tur med han. Håvard, Tommy og Monica Røsler.

«Vær forsiktig», «gå roligere» og «ikke ta så lange skritt» hører han jevnlig.

Da Gagan fikk kjenne å snø på vei opp ville han veldig gjerne ake neste gang. Og det fikk han. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Vi kommer ikke helt til toppen, men det gjør ikke noe. Turen ble fin og viktigst av alt, alle har kost seg på tur.

Det regner og blåser og er sol om hverandre. Ura er glatt og det er vanskeligere å gå nedover enn opp.

Vi tar den tida vi trenger og avslutter fornøyde med bål og middag i campen.

Campen lå fire kilometer fra Tyinholmen. På en humpete grusveis kunne alle kjøre helt inn til campen som også var organisert med bålplass, dotelt, drikkevannsone og vaskesone. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Base Camp for alle

  • Prosjektet Base Camp for alle har fått 33.000 kroner fra ExtraStiftelsen.
  • Organisasjonen bak er Den Norske Turistforening, Nedre Glomma.
  • Prosjektleder er Anna Helstrøm.
  • Base Camp er en teltleir for alle i Jotunheimen over 4-5 dager.