Det viktigste for gjengen på bowls-laget er det sosiale – etter bare noen minutter på banen blir vennskapsbånd knyttet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

– Det var moro dette, sier Vidar Søbye.

Han har sin første dag på bowls-trening på Moss frivillighetssentral, og har akkurat plassert sin første kule en hårsbredd fra den lille kula, kalt jack. Om det er nybegynnerflaks eller et ekte bowls-talent som ligger bak vites ikke, men at spillet ga mersmak allerede etter et par runder hersker det liten tvil om.

– Det er jo veldig spennende, og så synes jeg det er veldig hyggelig å bli invitert, sier Søbye.

– Det er jo veldig trivelig å treffe nye mennesker, sier han.

Vidar Søbye kaster en av sine aller første bowls-kuler. Sekunder senere ligger den ett inntil «jacken». Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Hyggelig sammen

Litt nervepirrende er det dog å skulle kaste seg ut i noe helt nytt, men for Søbye hjalp det å ha kompisen Ola Rinndalsholt med på laget.

– Vi har vært sammen på hyggetreff tidligere, så vi kjenner hverandre. Det er jo hyggelig å kunne gå sammen, sier Rinndalsholt, som ikke var helt ueffen med kulene han heller.

Og det kan nok komme godt med. Prosjektet som har fått det klingende navnet «Bowls for eldre herrer» er i regi av Mental Helse og Eldreliv på Frivillighetssentralen i Moss. Tanken var at man skulle invitere nettopp eldre herrer i Moss til å gjøre en hyggelig aktivitet sammen.

Ola Rinndalsholt var ikke helt fornøyd med det første kastet, men fikk dreisen på det etter hvert. Og da ga bowls mersmak! Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Konkurranseinstinkt

Men etter bare noen få måneders drift, kom konkurranseinstinktet til gutta fram, og i oktober deltok de på sin første bowls-turnering. Riktig så flott gikk det også. Målet var å ikke komme helt sist, men da resultatene var klare, viste deg seg at de eldre herrer i Moss var godt over midten av resultatlista, som telte over 30 lag.

– Det sosiale betyr jo alt, det å kunne komme hit og treffe kamerater, men så våkner jo konkurranseinstinktet også, smiler Jorstein Bakke.

Målet er å kaste de store kulene nærmest mulig den lille hvite (jack-en). Her har det sorte laget akkurat sikret seieren. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Passer for alle

Prosjektleder Therese Lerstad forteller at bakgrunnen for prosjektet var nettopp å finne en aktivitet som kunne engasjere menn. For mens kvinnnene har både strikkekafé og andre aktiviteter, var det et behov for å finne noe mennene kunne holde på med. Valget falt på bowl, et spill som alle kan være med på, også om man er dårlig til bens.

– Det er fint mulig å kaste kulene sittende, forteller Frank Sørqvist fra Bowls Norge.

Prosjektet fikk 11.000 kroner i støtte fra ExtraStiftelsen i 2015 gjennom Mental Helse. Pengene brukes til å kjøre og hente deltakerne hjemme. I tillegg har frivillighetssentralen gått til innkjøp av to bowls-sett, sammen med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Målet nå er å fortsette spillet også neste år  – og for førstereisgutta Ola og Vidar ga bowls absolutt mersmak.

– Det første kastet var litt klønete, men det gikk bedre etter hvert. Og så er det jo veldig fint å komme seg litt ut, så jeg tror nok jeg blir med igjen, sier Rinndalsholt.

Jorstein Bakke er som veteran å regne etter at han nylig deltok i sin første bowls-turnering. Det blir definitivt ikke den siste. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen