Skuespillerne har selv hatt alle ideene til det de viser på scenen. Her en historie om mobbing fra Teatergruppa Pimpernell. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

– Det kommer noen vanskelige historier om tøffe temaer. Vi ville gjøre det litt abstrakt, for at ingen skal kjenne seg igjen i de konkrete historiene, både på godt og vondt, sier daglig leder på Sjiraffen kultursenter, populært kalt «teatermamma», Ragnhild Karambo Arntsen.

Lager festival

Sjiraffen Kultursenter er en frivillig drevet organisasjon for mennesker både med og uten funksjonshemninger. Teatergruppa Integretto ble opprettet som prosjekt av Trondheim kommune i 1989, men ble en selvstendig organisasjon i 2003, da Arntsen tok over som leder.

Etter dette har en rekke andre grupper kommet til, blant annet ungdomsteatergruppa Pimpernell, ungdomskoret og nå sist et band, som er helt i oppstartsfasen. Flere av gruppene har fått prosjektstøtte fra ExtraStiftelsen.

– Målet er å fylle alle flekkene på Sjiraffens hals med kultur, sier Arntsen.

7. og 8. november avvikles den første Sjiraffen-festivalen. Også den med støtte fra ExtraStiftelsen. Her deltar alle gruppene på Sjiraffen, med både teater, musikk, sang og kunst. I tillegg blir det en rekke sosiale aktivieter, som diskotek og café.

– Vi gleder oss veldig til festival og å vise hva vi har å by på, sier Arntsen.

Ingen tvil om at denne gjengen liker å stå på scenen! Jentekoret, Pimpernell og Integretto var alle samlet på Sjiraffen kultursenter, da ExtraStiftelsen var på besøk. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

«Snålingan»

Hun har selv vært en del av Sjiraffen halve livet – siden hun startet som skuespiller for 16 år siden. I dag er hun daglig leder, men trives aller best med tittelen «teatermamma».

– Jeg kaller skuespillerne for snålingan mine. De er jo litt snåle, men det er vi jo egentlig alle sammen, sier hun og ler.

Ekte vennskap

Mange av skuespillerne er funksjonshemmet, enten psykisk eller fysisk. Andre er funksjonsfriske. Målet er at mennesker med ulike funksjonsnivåer integreres.

– Dette handler om ekte vennskap, alle er her fordi de har lyst til å være her. Det er ikke sånn at de funksjonsfriske er her fordi de er støttekontakter, de betaler også for å være med i gruppa, på lik linje med de med funksjonshemninger, sier Arntsen, og fortsetter:

– Her skal de slippe å definere seg selv.

Skuespillerne viser ekte teaterglede, og gir alt på scenegulvet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Ikke fjas og tull

Nettopp derfor er det også profesjonelle instruktører, med teater- eller musikkfaglig bakgrunn, som jobber på Sjiraffen.

– Vi tar dem på alvor, og stiller krav, blant annet om at de må øve hjemme. Hvis noen bare vil fjase og tulle når de er her, så ødelegger de jo for de andre, sier Arntsen.

Har laget tekstene selv

Sammen med de andre instruktørene holder hun streng disiplin på teatergruppene. Men så har det da også gitt resultater. Det var en imponerende forestilling ExtraStiftelsen fikk se, da vi var på besøk, bare to uker før festival.

Skuespillerne har selv bidratt med alle ideene og utviklingen av forestillingen. Teatergruppa Integretto, som er voksengruppa på Sjiraffen, har laget forestillingen «Hanen i hønsehuset – historier om å være annerledes».

Ikke lett å være hane – og annerledes – i denne hønseflokken (se video):

Video: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Teatergruppa Integrettos forestilling heter Hane i hønseflokken. Her løper hønseflokken kaklende over scenegulvet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Vonde historier

Historiene spenner fra den lattervekkende hønseflokken som kaklende løper over scenen, mens de desperat prøver å komme seg vekk fra hanen – som jo er annerledes enn dem, til langt dypere og vondere tekster om mobbing og å være utenfor.

– Er du dum i hodet, eller?

– Nei, jeg er ikke det ….

– Jo, du er dum i hodet!

Dialogen er hentet fra et av numrene i forestillingen. Mange av skuespillerne har selv kjent mobbing på kroppen, og de har vært opptatt av å vise også vonde historier på scenen.

– Vi har jobbet med en del tøffe temaer. I de periodene vi gjorde det, så var vi også opptatt av å gjøre mye sosiale ting, forteller Arntsen.

Teatergruppa Integretto har laget en forestiling om det å være annerledes. Flere av historiene handler om mobbing. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Et ess i ermet

Resultatet er imponerende.

– Det er et veldig høyt nivå, ja, smiler Arntsen fornøyd, og forteller at hun har et ess i ermet, når noen kjenner litt på nervene før en forestilling.

– Jeg vil jo at de skal ha tro på seg selv, så når de begynner å tvile, sier jeg at «joda, dette får dere til». De kjenner meg jo så godt, så da sier de at «Ragnhild har sagt at vi klarer det, så da gjør vi jo det».

Det er sterke historier om kjærlighet, forelskelse, mobbing og å stå utenfor, som formidles fra scenen av teatergruppa Integretto. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Sjiraffen Festival

  • En festival av og med gruppene på Sjiraffen Kultursenter.
  • Arrangeres 7. og 8. november 2015.
  • Åpent for alle som vil komme og se.
  • Spilles på de to scenene på Kultursenteret Isak i Trondheim.
  • Festivalen er støttet av ExtraStiftelsen gjennom Dissimilis.

Jentekoret sang en norsk versjon av Bette Midlers "The Rose", da ExtraStiftelsen var på besøk. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen