Feiret døvekulturen i Bergen

Å treffe hverandre med samme språk er ubeskrivelig viktig for store og små!

Generalsekretær i Stiftelsen Dam Hans Christian Lillehagen, sammen med Hilde Haualand, 1. amanuensis HIOA.

Det er 50-årsjubileum for Døves kulturdager i Norge. I år er arrangementet utvidet til å omfatte deltakere fra mer enn 20 land.

– Tegnspråkfestivalen er en blanding av fag, kultur og sosiale treff for norske og for besøkende fra andre land. I alt er flere hundre døve i Bergen for å ta del i et spekket program forteller prosjektleder Rune Anda i Bergen døvesenter.

Bygger bro

Torsdag 24. august 2017 var det fagdag og Stiftelsen Dam var invitert til å holde et innlegg. Generalsekretær Hans Christian Lillehagen er imponert over all den frivillighet og faglighet som er samlet i Bergen disse dagene.

– I søknaden la vi merke til hovedmålsettingene om at en festival som dette er en brobygger mellom hørende og døve, mellom døve i flere land. Det er nesten poetisk sier Lillehagen.

Kulturdagene går fra torsdag 24. august til søndag 28. august, med flere titalls arrangementer fra inn- og utland.

Mulig takket være støtte fra Stiftelsen Dam

Fagdagen under festivalen hadde spesielt fokus på døves mentale helse og forskere legger fram resultater og problemstilling de ser fra sin forskning. Cathy Chovaz fra Canada, som er psykolog og professor fortalte om sterke pasienthistorier som like gjerne kunne vært fra Norge.

Generalsekretær i Stiftelsen Dam Hans Christian Lillehagen sammen med prosjektleder Rune Anda i Bergen døvesenter.

– Vi har fått et sterkt faglig program i tillegg til flotte kulturopplevelser, og ikke minst betydningen av å treffe
hverandre i et stort tegnspråkfellesskap. Dette hadde ikke vært mulig å få til uten støtte fra Stiftelsen Dam forteller prosjektleder Rune Anda i Bergen døvesenter.


Sluttrapport

Bakgrunn

En feiring av et språk og en kultur som i mange år har vært undertrykket av myndighetene i alle land. En festival som vil gi økt selvtillit og tro på egne muligheter blant døve selv. Norges Døveforbund startet festivalen i 1967. Det ble en stor suksess, der unge døve fikk vist seg fram med teater, foredrag, dans, utstillinger og konkurranser. Hvert år har kulturdagene gått på rundgang i de største norske byene og samlet mellom 400 til 1.200 deltakere. I 2017 feiret altså Døves Kulturdager 50 år. Publikums krav til kvalitet har økt. Verden er blitt mindre. Døve har gjennom språket bygget opp nettverk internasjonalt både ved at det reises mer enn før og ved hyppig kontakt gjennom tegnspråklige telefonsamtaler. Festival 2017 viste en manifestasjon av tegnspråkenes styrke og feiring av at døve har en rik kultur som kan oppleves av alle. Festivalen samlet døve kunstnere og publikum fra hele verden og var en møteplass der også ikke-kyndige i tegnspråk kom og hentet inspirasjon og kunnskap.

Oppsummering

Selve kulturformidlingen savner sitt like i Norden. Vi presenterte teater, show og dans på et nivå ingen tidligere har sett av døve artister. Vi forvandlet de tradisjonelle trauste Døves Kulturdager til et fyrverkeri, der døve endelige kunne føle at de også «eide» en festival med kvalitet og glede. Konklusjonen vår er klar: Festivalen ble på alle måter vellykket. Greit nok at vi måtte bruke mer av sparepengene våre enn vi hadde tenkt, men vi tror de fleste som deltok på festivalen vi si at det var verdt det. Oslo Døveforening skal arrangere lignende arrangement i november 2018.

Prosjektgjennomføring

* Kulturdagersekretærer ble ansatt i hhv 70% og 30% stilling * Det ble inngått leie av Den Nationale Scene, Salem, utestedet ved Skostredet og konferanselokaler hos Scandic Bergen City * Forelesere til temaet “Mental helse for døve og hørselshemmede” ble kontaktet i inn- og utland * Det ble inngått avtaler med døve artister fra inn- og utland til Standup, One Mann show, Klovn, Tryllekunst, Dans og musikk, Tegnspråksang (med Vilde Winge, vinneren av TV2s talentkonkurranse 2017), Teater, m.m. * Våre folk var på markedsføringsreise til Frankrike, USA, Holland, Danmark, Sverige, Finland og selvsagt Norge. * Hjemmesiden www.dk2017.no ble opprettet – med program for fagdagen og festivalen samt påmeldinger og betaling derfra via ticketco.no * Markedsføring via Facebook ble mye brukt i inn- og utland * Det var også tilbud om tur til Trolltunga sammen med en døv fjellfører

Resultater

Resultatet av Tegnspråkfestivalen kan beskrives med tre ord: En stor suksess. Ca. 1.200 deltakere, derav ca. 450 fra utlandet. Vi har lyst til å gjengi korte sitater som kom etter festivalen fra tre sentrale tillitsvalgte i døveorganisasjonen: Hedvig Sinnes, Stavanger – styreleder i Norges Døveforbund: Tusen takk for en fin avslutning på en fantastisk helg i Bergen. Takk til Bergen Døvesenter for et brilliant arbeid. Ingrid Bodin, Spydeberg – leder av Døvekirkens Fellesråd: Takk for en flott festival, dere er helt råe! Sonja Myhre Holten, Oslo – konsulent for tegnspråk i Språkrådet: Takk for herlige dager i Bergen. Dere har gjort et fantastisk stykke arbeid med 50 års jubileet for Døves Kulturdager. Selv værgudene var med i planleggingen. En helg preget av sosiale møter, glede, latter og ettertenksomhet. Gode omtaler fra arrangementet i døveblader både her i landet og i utlandet.

Antall personer i målgruppen

1200

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport fra Bergen Internasjonale Tegnspråkfestival 2017.pdf

Prosjektleder

Rune Anda

Detaljer
Program
Rehabilitering (2015)
Prosjektnavn
Bergen Internasjonale Tegnspråkfestival
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2016: kr 650 000
Startdato
31.07.2016
Sluttdato
29.09.2017
Status
Avsluttet