Gratis sommerferie-tilbud fikk besøk av NRK

På Furukollen feriehjem på Nesodden har Norsk Folkehjelp arrangert gratis sommerferie for innvandrerkvinner og barna deres i hele sommer.

Generalsekretær Hans Christian Lillehagen blir intervjuet av Nrk på prosjektbesøk hos Norsk Folkehjelps feriehjem på Nesodden. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Det er mange innvandrerkvinner, som har mange barn, og som ikke har mulighet til å reise bort, forteller daglig leder i Norsk Folkehjelps OASEN, Erlinda Munoz til Nrk.

Det var tirsdag 11. august at Stiftelsen Dams generalsekretær, Hans Christian Lillehagen, besøkte prosjektet, som i til sammen seks uker i sommer har arrangert sommerferie for innvandrerkvinner og barna deres.

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam med 400.000 kroner, og Lillehagen synes det var stas å se hva pengene går til.

– Dette har ikke vært et veldig dyrt prosjekt, men det ser ut til at de har fått veldig mye ut av pengene, sier han.

Fotball var en populær aktivitet blant de yngste ferierende på Furukollen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Totalt har rundt 130 personer deltatt på sommerferie-turene, i tillegg til en rekke frivillige fra Norsk Folkehjelp. Furukollen ligger flott til, like ved sjøen, og bading har vært blant favorittaktivitetene til de yngste ferierende – på tross av en litt kjølig sommer.

Erlinda Munoz forteller at hun håper de kan gjenta prosjektet med gratis ferieturer, kanskje allerede i høstferien i år. Slikt gjør generalsekretær Hans Christian Lillehagen fornøyd.

– Det er veldig gledelig å høre at de har planer om å fortsette med liknende turer. Noe av det vi håper på når vi gir støtte, er at organisasjonene skal klare å fortsette prosjektene videre på egen hånd, sier han.

Daglig leder i Norsk Folkehjelps Oasen, Erlinda Munoz og generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Sluttrapport

Bakgrunn

Per 1. januar 2014 bodde det over 135 000 personer med innvandrerbakgrunn fra ikke-vestlige land i Oslo. Disse personer vet vi at de ofte har lavere utdanningsnivå, lavere inntekt og dårligere helse enn gjennomsnittet, er overrepresentert når det gjelder en lang rekke livsstilssykdommer og psykiske plager. Særlig markante er forskjellene mellom førstegenerasjonen og den etnisk norske befolkningen. Det er også vanligere for ikke-vestlige familier å være mange i samme husstand. Trangboddhet er et problem. Dessuten er mange enslige forsørgere. Målsetting Den overordnete målsetningen var å organisere syv ferieturer, til Norsk Folkehjelps Oslos villa på Nesodden, Furukollen, for til sammen 175 personer (foreldre og barn). På turer skal organiseres aktiviteter til barna og voksne.

Oppsummering

OASENs sommerturer har vist seg å være et tiltak der aktivitetene har hatt en klar innretning for bedret psykisk helse og mestring i hverdagen til deltakere. Tiltaket har også vært viktig for å styrke innvandrerkvinner, barn og unges levekår og muligheter i Norge særlig med tanke der feriene tidene er en utfordring Mor og barn har fått mer kjennskap om naturen i Norge, utført aktiviteter ut i naturen og det har økt integrering for denne gruppe.

Prosjektgjennomføring

Det ble organisert seks ferieturer i sommer. Det deltok totalt 161 personer.Turene begynte mandag og avsluttet fredag, ble gjennomførte på Oslofjorden, Norsk Folkehjelps Oslos villa på Nesodden, Furukollen. Hver tur hadde en varighet på fem dager. Vi rekrutterte grupper på 5-7 familier per tur, avhengig av antallet barn som skulle delta. Det var til sammen plass til 23 deltakere (mellom mor og barn) og fire ansvarlige (tre frivillige og én turleder). Turene ble arrangert i tidsrommet 20. juni til og med 21. august. Metode Aktivitetene var den viktigste delen av prosjektet. Det var flere hensyn å ta når vi velger ut, setter sammen og gjennomfører aktivitetene. Det mest sentrale var at aktivitetene skulle ha en klar innretning for bedret psykisk helse og mestring i hverdagen. Hver dag organiserte de frivillige medarbeiderne enkle aktiviteter for barn og voksne. Her var det fokus på å kombinere lek og moro med mer pedagogisk innrettede aktiviteter. Aktivitetene var rettet til barna og til voksne, noen var felles som gåturer, bading, samlinger for å synge.

Resultater

Flere av barna fortalte at det var første gang de hadde badet i sjøen. De gjorde seg nye erfaringer om hvordan de kan benytte turen, fortalte at leken på turene var mindre konfliktfylt enn det de er vant til fra nabolaget hjemmefra. På samlingene der kvinnene diskuterte sine problemer, fikk de utløp for sorg og frustrasjoner, men det viktigste var at de fikk konkrete råd og satt igjen med en følelse av håp og løsninger. Deltakere fikk positive erfaringer og annerledes sosial samvær, økte energien og selvtillit.

Antall personer i målgruppen

161

Sluttrapport/artikler (pdf)

x Sluttrapport_SOMMERFERIE_2015 .pdf

Prosjektleder

Erlinda Munoz

Detaljer
Program
Rehabilitering (2014)
Prosjektnavn
Ferie for bedret helse hos utsatte fam.
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2015: kr 400 000
Startdato
31.12.2014
Sluttdato
30.12.2015
Status
Avsluttet