Redaksjonen i TVBra (f.v.) Peter Brudvik, Jan-Magne Vik Sletten, Rune Velsvik, Monica Nilsen og Isabel Aanes. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

– Jeg var litt sint, og ville gjerne grille henne, men jeg var ikke helt fornøyd med svarene jeg fikk, forteller Isabel Aanes, journalist i TVBra i Bergen.

Hun snakker om møtet med statsminister Erna Solberg. På forhånd hadde Isabell og de andre i redaksjonen i TVBra forberedt spørsmål til statsministeren, som de hadde fått innvilget et intervju med på Torgallmenningen, midt i valgkampen.

Stilte statsministeren spørsmål om kutt

Men like før møtet ombestemte Isabel seg. Hun ville ikke spørre om hvordan det var å styre landet, hun ville vite hvorfor det ble kuttet i tjenestetilbudet til utviklingshemmede.

– Isabel er tøff. Hun var ikke fornøyd med spørsmålene vi hadde laget, så hun stilte spørsmål om kuttene på eget initiativ, sier en tydelig stolt redaktør og prosjektleder, Camilla Kvalheim.

Se intervjuet Isabell gjorde med statsminister Erna Solberg på TVBra her (cirka 04.45 ut i sendingen).

Isabel Aanes gikk hardt ut i møtet med statsminister Erna Solberg. Det vakte oppmerksomhet, blant annet her i Bergensavisens sak om intervjuet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

Gjør alt selv

TVBra ble til etter en idé fra Kvalheim i 2012. Allerede da var hun, og flere av brukerne på Nordnes verksteder (arbeidsmarkedsbedrift i Bergen, red. anm.) i gang med å lage små tv-reportasjer. Men de ville mer, og hadde hørt om TVGlad i Danmark og Empo-TV i Ski. De ville ha sin egen web-tv-kanal for – og med – utviklingshemmede i Bergen.

De startet jakten på samarbeidspartnere, og i 2013 sendte de søknad om støtte i samarbeid med Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE) og Bergen kommune. Midler fra ExtraStiftelsen ble innvilget i slutten av 2013, og i snart to år har Kvalheim og redaksjonen jobbet med å utvikle TVBra.

Resultatet har blitt en rekke tv-sendinger på deres egen web-tv-kanal. Redaksjonen har intervjuet kjente og ukjente, de har møtt hundrevis av mennesker, filmet, redigert og utviklet konseptet helt selv.

Her kan du se alle reportasjene til TVBra.

Redaksjonen gjør alt selv, og samarbeider godt. Her er det Jan-Magne Vik Sletten som redigerer en reportasje fra Nordsjølekene med bistand fra redaktør Camilla Kvalheim (t.h.) og Peter Brudvik, Rune Velsvik, Isabel Aanes og Monica Nilsen (delvisk skjult). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen

– En modig gjeng

Selv mener redaksjonen at Camilla Kvalheim skal ha æren for suksessen. Så glad er de i redaktøren sin, at de nominerte henne til utmerkelsen «Årets pådriver» i «Norske Helter», et samarbeid mellom VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen. I desember hentet Camilla prisen hjem til Bergen. Men hun mener hardnakket at prisen tilhører redaksjonen, og ikke bare henne.

– Denne gjengen har vært så modige. Uten noe medieerfaring har de kastet seg ut i det, og jeg synes jo vi flere ganger har fått bedre intervjuer enn både Bergens Tidende og Bergensavisen, smiler hun.

Utvider til hele vestlandet

For kun det beste er godt nok for redaksjonen i TVBra. De vil videre, og i september lanserte de Vestlandssatsingen. Planen er at de skal ha én sending hver 14. dag fra et eget studio i Bergen. I tillegg skal de ha utegående reportere rundt om på Vestlandet.

– Vi skal arrangere helgekurs for reporterne her hos oss i Bergen, slik at de blir sertifiserte TVBra-reportere, forteller Camilla Kvalheim.

Sjekk promofilmen TVBra har laget om seg selv i forbindelse med lanseringen av Vestlandssatsingen her:

Video: TVBra

Drømmeintervjuet!

Heiagjengen til TVBra er allerede stor. Bergen kommune er en av de viktigste samarbeidspartnerne, og kanalen blir heiet fram av publikum. Fra å være et prøveprosjekt er kanalen nå blitt en fast avdeling på Nordnes verksteder, og nylig ble Isabel Aanes den første faste medarbeideren i redaksjonen.

Går det som de vil får de også nye sponsorer, som kan sørge for videre drift og utvikling av kanalen. Men aller helst vil de lage bra tv, og drømmen er å intervjue en som selv er vant til både sponsorer og heiarop.

– Jeg drømmer om å intervjue Petter Northug. Hvis jeg tør da, sier frilanser Monica Nilsen.

TVBra

  • Web-tv-kanal for og med utviklingshemmede.
  • Ble lansert i 2014, med støtte fra ExtraStiftelsen.
  • Redaksjonen består i dag av seks personer, som intervjuer, filmer og redigerer alt selv.
  • Lanserte nylig Vestlandssendingen, der de skal lage tv-programmer fra studio i Bergen, med utegående reportere rundt om på Vestlandet.

 

TVBra kunne nylig feire lanseringen av Vestlandssendingen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ExtraStiftelsen