Varaordføreren sammen med en av prosjektdeltakerne i Alternative byrom. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Byutvikling kan kanskje høres tungt og vanskelig ut, og noe som arkitekter og byplanleggere driver med. Så hvordan kan ungdom egentlig bidra i dette arbeidet?

– Ungdom bruker byen mye, kanskje mer enn de fleste av oss. De går og sykler, og vet hvilke steder de trives med å være. Derfor har vi brukt alternative metoder, med penn og papir har ungdommene tenget og skrevet hvilke steder de har i hjertet. Disse svarene kan vi nå bruke til å analysere stedsutvikling på Tøyen, forteller prosjektleder Aina Landsverk Hagen.

– En del av prosjektet er også at ungdommene er medforskere. Vi har traska rundt på Tøyen torg og ungdommene har intervjuet folk om hvor de har det godt i nærområdet. Vi utforsker også hvordan nål og tråd kan gjøre ungdom med mange og komplekse tilhørigheter i stand til å uttrykke og formidle hvem de er, deres egen identitet, gjennom broderi og det vi kaller å «splotte», forteller en engasjert prosjektleder.

Ahmed Al-Rikabi (18 år) fra Hersleb videregående skole har fått opplæring i feltarbeidsmetode og intervjuer en besøkende på Tøyen torg. (Foto: Karoline Hjorth)

Varaordføreren: – Jeg føler meg hjemme

Både broderier som viser hva ungdommene har i hjertet og fotografier som viser hvor de føler seg hjemme ble vist fram på utstillingen på Hersleb VGS på Tøyen i Oslo. Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) avdukket utstillingen ved å klippe den for anledningen rosa snoren. Varaordføreren skal også åpne Lev Vel-konferansen 22.mars

– Det er dette ytringsfrihet handler om! Alle stemmer skal bli hørt, og disse bildene viser hvor engasjerte og kreative dere er, og at dere ønsker å gjøre en forskjell i byen vår. Det var akkurat det som gjorde at jeg også ble politisk engasjert, fortalte varaordførerne til stor applaus fra de fremmøtte.

Dette er første gang jeg klipper en rosa snor, forteller en lattermild varaordfører. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Musikk er livet

Ungdommene som har vært med å lage utstillingen går på Hersleb VGS og har dette som et alternativ til praksisutplassering. Hva har prosjektet betydd for dem?

– Det er kult å få vist frem hva som betyr noe for oss. Jeg elsker hip-hop-musikk, så det er det mitt bilde handler om. Musikk er livet, forteller Siidow Farhan Warsame.

– Jeg elsker sminke og skjønnhet forteller Sahra Liban

– Jeg har blitt mer reflektert av å denne utstillingen, og sett hvor viktig det er å kunne være seg selv forteller Almas Hefdellah, som også fikk æren av å intervju varaordføreren.

Se Nina Vestby fra Alternative byrom på ExtraStiftelsens frokostseminar:

Video: Millimedia AS

Engasjerte prosjektdeltakere fra Hersleb VGS. Fra Venstre: Almas Hefdellah, Sahra Liban og Siidow Farhan Warsame. Foto: Stian Amadeus Antonsen
Ungdommene på Hersleb VGS har tatt bilder av ting som de har i hjertet sitt. Her fra utstillingsåpningen 2.mars. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Alternative byrom

  • Et treårig prosjekt i regi av Redd Barna.
  • Støttes med 1,5 millioner av ExtraStiftelsen.
  • Ungdommer i alderen 13-19 år på Tøyen bidrar til byutvikling.
  • Samarbeider med Arbeidsforskningsinstituttet, Universitetet i Ås, Snøhetta og Hersleb VGS.