Hva har du i hjertet?

Kan vi brodere oss frem til gode bymiljøer? På Tøyen så gjør de nettopp det!

Varaordføreren sammen med en av prosjektdeltakerne i Alternative byrom. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Byutvikling kan kanskje høres tungt og vanskelig ut, og noe som arkitekter og byplanleggere driver med. Så hvordan kan ungdom egentlig bidra i dette arbeidet?

– Ungdom bruker byen mye, kanskje mer enn de fleste av oss. De går og sykler, og vet hvilke steder de trives med å være. Derfor har vi brukt alternative metoder, med penn og papir har ungdommene tenget og skrevet hvilke steder de har i hjertet. Disse svarene kan vi nå bruke til å analysere stedsutvikling på Tøyen, forteller prosjektleder Aina Landsverk Hagen.

– En del av prosjektet er også at ungdommene er medforskere. Vi har traska rundt på Tøyen torg og ungdommene har intervjuet folk om hvor de har det godt i nærområdet. Vi utforsker også hvordan nål og tråd kan gjøre ungdom med mange og komplekse tilhørigheter i stand til å uttrykke og formidle hvem de er, deres egen identitet, gjennom broderi og det vi kaller å «splotte», forteller en engasjert prosjektleder.

Varaordføreren: – Jeg føler meg hjemme

Både broderier som viser hva ungdommene har i hjertet og fotografier som viser hvor de føler seg hjemme ble vist fram på utstillingen på Hersleb VGS på Tøyen i Oslo. Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) avdukket utstillingen ved å klippe den for anledningen rosa snoren. Varaordføreren åpnet også Lev Vel-konferansen 22.mars 2017.

– Det er dette ytringsfrihet handler om! Alle stemmer skal bli hørt, og disse bildene viser hvor engasjerte og kreative dere er, og at dere ønsker å gjøre en forskjell i byen vår. Det var akkurat det som gjorde at jeg også ble politisk engasjert, fortalte varaordførerne til stor applaus fra de fremmøtte.

Dette er første gang jeg klipper en rosa snor, forteller en lattermild varaordfører. Foto: Stian Amadeus Antonsen

– Musikk er livet

Ungdommene som har vært med å lage utstillingen går på Hersleb VGS og har dette som et alternativ til praksisutplassering. Hva har prosjektet betydd for dem?

– Det er kult å få vist frem hva som betyr noe for oss. Jeg elsker hip-hop-musikk, så det er det mitt bilde handler om. Musikk er livet, forteller Siidow Farhan Warsame.

– Jeg elsker sminke og skjønnhet, forteller Sahra Liban

– Jeg har blitt mer reflektert av å denne utstillingen, og sett hvor viktig det er å kunne være seg selv, forteller Almas Hefdellah, som også fikk æren av å intervju varaordføreren

Se Nina Vestby fra Alternative byrom på Stiftelsen Dams frokostseminar. Video: Millimedia AS

Sluttrapport

Bakgrunn

Prosjektet har tatt utgangspunkt i Bydel Gamle Oslo, en bydel med store levekårsutfordringer, og har hatt spesielt fokus på området som er tilknyttet det såkalte ”Tøyenløftet”. Området bærer preg av et svært polarisert utdannings- og inntektsmønster, stor barnefattigdom og lav sysselsetting, samt synlig rekruttering av unge gutter til narkotikasalg. Problemer med psykisk helse ser også ut til å øke blant lokal ungdom, framfor rene atferdsproblemer. 70 prosent av unge på Tøyen under 16 år har minoritetsbakgrunn og denne gruppen setter i liten grad premissene i lokale byutviklingsprosesser. Målsettingen for prosjektet har vært å utvikle arenaer hvor ungdommer med størst behov for å påvirke nærmiljøet sitt har kommet til orde, gjennom å utforske stedstilhørighet og medvirkning sammen med lokal ungdom i et storbymiljø. Unge har slik bidratt til konkrete løsninger på presserende og komplekse utfordringer i nabolaget. Målgruppen har vært ungdom i alderen 13-19 år.

Oppsummering

Forebyggingsprosjektet Alternative byrom: Unges medvirkning (2016-2019) har utgjort kjernen i AFIs ungdomssatsing, med fokus på uttesting av metoder og nye samarbeidsformer med kunstnere, offentlig sektor, skoler, forskere og lokal ungdom med mål om å styrke sistnevntes innflytelse og opplevelse av mestring i sin egne nærmiljøer. Prosjektet har ført til nye samarbeid med forskningsmiljøer, norske kommuner, frivillige organisasjoner og offentlige etater, og nye prosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, Plan- og bygningsetaten og Utdanningsetaten i Oslo.

Prosjektgjennomføring

Prosjektet har utfordret tradisjonelle medvirknings- og byutviklingsprosesser i det urbane rom, samtidig som det har utforsket mulighetene for å 1) påvirke politiske prosesser og næringsinteresser substansielt gjennom forsknings- og praktikerbasert kunnskapsutvikling der ungdom er medprodusenter, og 2) finne fram til nye, eksperimentelle metoder for reell medvirkning blant byens unge borgere. Forskergruppen på AFI er tverrfaglig sammensatt og samarbeider med NMBU, Snøhetta og prosjektkontoret til Områdeløft Tøyen. Prosjektet har a) gjennomført minifeltarbeidskurs rettet mot ungdom, b) etablert arenaer for å koble lokal ungdom med landskapsarkitektstudenter, kunstnere, programmerere og forskere i byutviklingsprosjekter, c) jobbet praktisk og tverrfaglig med stedstilhørighet og medvirkning, d) planlagt og gjennomført utstillinger i det offentlige rom sammen med lokal ungdom. Prosjektet har hatt som overordnet mål å bidra til forebygging av levekårsutfordringer for ungdom i målgruppen, men har også virket rehabiliterende på unge som allerede opplever problemer med mobbing, rus, vold og kriminalitet gjennom styrking av nærmiljøtiltak som treffer utsatt ungdom.

Resultater

Ungdom i Bydel Gamle Oslo spesielt og i andre norske bydeler og kommuner generelt, har vært med på å utvikle skole- og nærmiljøbaserte medvirkningsprosesser som kan evalueres og spres, med overføringsverdi til andre bydeler, byer og kommuner. Prosjektet har bidratt til å styrke utsatt ungdoms opplevelse av å bidra i lokalsamfunnet og vi ser at utviklingen av Ungforsk-metodikken har hatt spesielt stor verdi for de involverte ungdommene som selvstendige kunnskapsprodusenter. Gjennom forebyggingsarbeidet rettet mot områdets beboere i alderen 13-19 år har prosjektet hatt en indirekte betydning, 1) ved at unges medvirkning i eget nærmiljø har styrket bydelen i deres eget arbeid på området, 2) med å tilby konkrete løsninger på presserende og komplekse utfordringer i nabolaget, gjennom ideer og innspill til oppgradering og utvikling av uteområder og aktivitetshus på Tøyen og Grønland i Oslo spesielt, men også i de andre områdene prosjektet har jobbet.

Antall personer i målgruppen

2000

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Alternative byrom_AFI 2020.pdf

Prosjektleder

Aina Landsverk Hagen

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Alternative byrom: Unges medvirkning
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Arbeidsforskningsinstituttet
Beløp Bevilget
2016: kr 500 000, 2017: kr 500 000, 2018: kr 500 000
Startdato
31.12.2015
Sluttdato
31.03.2019
Status
Under gjennomføring