68 år gamle Ingrid Nordgård har fått mange fine turer sammen med DNT Ringerike. Foto: DNT

Terskelen for å oppleve gode naturopplevelser er stor for mange med funksjonsnedsettelser. Gjennom prosjektet Klart det går i DNT også!, har Den Norske Turistforening (DNT) sine lokallag over hele landet tilrettelagt for fine opplevelser i skogen, på fjellet og i vannet.

Mange av dem som blir utsatt for alvorlige skader har problemer med å komme seg i fysisk aktivitet igjen.

En som har klart å komme seg ut i naturen igjen er 68 år gamle Ingrid Nordgård. Hun har vært på 117 «2.000-meter» topper over hele Norge, og hun gått i fjellene i Nepal, Kirgisistan og Marokko, for å nevne noe.

Turene tok brått slutt

En dag ble hun brått rammet av hjerneblødning – på en tur i fjellet. Heldigvis var det leger med i turfølget.

– Jeg har vært aktiv hele livet og vært på fjelltopper over hele verden. Så tok det brått slutt da jeg fikk hjerneblødning og ble handikappet. Jeg kunne ikke bevege høyre arm, var lam i benet og ble stum i flere uker, forteller Ingrid.

Men bare tre og et halvt år etter at sykdommen rammet, er Ingrid nå tilbake i naturen.

– Takket være DNT på Ringerike så kan jeg nå delta på turer igjen. De turene jeg går nå er kanskje ikke like spektakulære som før, men de gir meg minst like mye livsglede, forteller hun.

Harald og Tove Merethe fra DNT Hønesfoss sitter selv i rullestol. Nå skal de fungere som turledere, på turer som er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Foto: DNT

Turledere i rullestol

Harald Mælingen og Tove Merethe Tveter er aktive i DNT Ringerike, og sitter begge i rullestol. De har deltatt på flere av aktivitetene som har vært i regi av Klart det går.

– Det er deilig å komme seg ut og oppleve naturen. Jeg har vært med på både kanotur og fjelltur, og da føler jeg at jeg virkelig lever, forteller Tove Merethe.

Harald og Tove Merethe skal nå ta et skritt videre og fungere som turledere.

– Vi kommer til å planlegge og legge opp program for turer, og sørge for at alle kan delta på disse turene. I Hønefoss er det for eksempel fire orienteringsløyper i skog- og friluftsområder som er tilrettelagt for rullestolbrukere, forteller Harald.

Naturen skal være for alle

Klart det går har vart i tre år, og gitt mange gode naturopplevelser. Prosjektene spenner fra enkle turer i nærområder til mer spektakulære turer til Besseggen. Flere av DNT sine hytter har også blitt tilrettelagt for funksjonshemmede.

– Gjennom støtte fra ExtraStiftelsen har vi kunnet tilrettelegge bedre for funksjonshemmede, blant annet ved at vi har kunnet betale for ledsagere, slik at det ikke skal bety en ekstrautgift for de deltakerne som er avhengig av dette, forteller prosjektleder Vibeke Clausen, og fortsetter:

– Vi er stolte av det vi har fått til, men vi vil også jobbe videre for at funksjonshemmede skal få et enda bredere tilbud i vår organisasjon.

Ingrid Nordgård (68) har selv funnet tilbake til turgleden gjennom prosjektet Klart det går. Her sammen med Hege Ballari Rindal fra DNT Ringerike og generalsekretær i ExtraStiftelsen Hans Christian Lillehagen. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Klart det går i DNT også!

  • Et inkluderingsprosjekt i regi av Den Norske Turistforening.
  • Har fått totalt1.740.000 kroner i støtte fra ExtraStiftelsen.
  • Midlene har gått til:
  • Etablere lokale ressursgrupper der både funksjonshemmede, turledere, ledsagere og ansatte i DNT er representert.
  • Arrangere ledsagerkurs i samarbeid med Blindeforbundet.
  • Produsere et informasjonshefte for foreningene som ønsker å ha Klart det går-turer
  • Informasjon om tilrettelagte turer og DNT-hytter for nettsidene og en brosjyre som kommer i løpet av året.
  • Arbeid for at flere tilrettelagte turstier skal bli merket på kart, i samarbeid med Statens Kartverk.