Linda tar kreften til scenen

I forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen, legger kreftsyke Linda (40) ut på turné. Med en humoristisk forestilling om kreft.

Linda Persen har premiere på forestillingen «Jeg feirer livet» i Tromsø lørdag 3. oktober. Deretter spiller hun 22 forestillinger rundt om i landet den neste måneden. Foto: Promo

– Det er deler av forestillingen som er svært krevende for meg å gjøre. Som å holde tale i min egen begravelse. Jeg har tre barn. Tanken på at jeg kan dø før de blir voksne, er tøff. Jeg frykter ikke å dø, men å dø fra dem. Jeg har måtte gå ganske dypt i meg selv for å gjøre denne forestillingen, sier Linda Persen, også kjent som Lucky Linda, i et intervju med Nordlys.

Hun er klar med forestillingen «Jeg feirer livet», som er laget med støtte fra Stiftelsen Dam.

Se video fra da Spre Glede-turneen besøkte Linda:

Videoer: Fabelaktiv/Nrk

Brystkreft med spredning

Linda vet at hun er alvorlig syk. Hun fikk brystkreft i 2013, og fikk raskt også konstatert spredning. En tilstand som per i dag ikke er mulig å kurere.

Men Linda mener at når tradisjonell medisin ikke lenger strekker til, så må man gjøre det man kan selv. Hennes beste våpen er humor, og selv om hun sier at hun er klar over at hun nok kan provosere mange med å lage komedie av sykdommen, så tror hun at humor er livsforlengende.

– Galgenhumor er en form for svart humor som jeg føler er befriende i den tøffe situasjonen jeg befinner meg i. Det å kunne le av tragedien, det å søke etter lyspunkter, groteske til tider, kanskje uforståelig for utenforstående, men noe av det som holder meg i live bokstavelig talt, mener jeg, skriver Linda i et innlegg på kreftkamp.no.

– Døden «går forbi»

Hun har skrevet bok om temaet, hun har jobbet som foredragsholder, og lørdag har hun altså premiere på sin egen forestilling «Jeg feirer livet». Premieren er lagt til Rådstua teaterhus i Tromsø. Deretter skal hun spille 22 forestillinger rundt om i hele landet den neste måneden.

Selv om forestillingen i utgangspunktet inneholder mye humor, dukker alvoret også opp. Men som Linda selv skriver på sin egen blogg:

– En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve. Døden «går forbi» her av og til, den svinger innom i tankene – kanskje som en påminnelse: husk å leve! Så da gjør vi det dere, vær litt barnslig! Gjør noe du har drømt om! Du trenger ikke ha kreft for å ha det moro!


Sluttrapport

Bakgrunn

Linda Persen er frilanser som foredragsholder med fokus på å inspirere mennesker til å leve et godt liv uavhengig av livssituasjon. Høsten 2013 fikk hun brystkreft med spredning til lungene, men fortsatte likevel sin vei som inspirator, med fokus på humor og lidenskap i livet. Med sin teaterbakgrunn ønsket Linda å produsere en humoristisk og ekte forestilling som knyttet sammen sjangeren foredrag og teater, hvor hun brukte sin egen historie som tema: livet som livsnyter og brystkreftpasient. Linda ønsket å lage en forestilling som inviterte til mestring av sykdom, til å se hele mennesket – ikke bare svulstene, en forestilling som hadde som mål å hjelpe de som allerede var syke, å forebygge brystkreft, og skape debatt om behandling av kreftpasienter i Norge.

Oppsummering

Gjennomføringen av prosjektet må sies å være vellykket da forestillingen har satt spor etter seg og inspirert og bidratt til mestring så langt det er mulig å måle dette med konkrete tilbakemeldinger fra publikum. Det har vært mange sterke og inspirerende møter mellom prosjektansvarlig/skuespiller og publikum som gjør at en mener dette prosjektet har vært viktig å gjennomføre. Det å ta kreften til scenen i en personlig monolog har gitt flere muligheten til å snakke åpent om utfordringene.

Prosjektgjennomføring

Prosjektet ble organisert og gjennomført av Linda Persen samt innleide aktører, og i samarbeid med lokale brystkreftforeninger over hele landet. Det ble skrevet manus og jobbet frem en forestilling som inviterte til mestring av sykdom. Regissør Lill Janne Legård fungerte både som regissør og med bistand til manus. I tillegg var også Anita Kaarby og Michael/Inger Lise Sæter Kontochristos leid inn i ideutvikling og manusprosess. Samtidig ble det produsert en nettside kun for prosjektet. De lokale brystkreftforeningene ble invitert med for å lage til arrangement rundt denne forestillingen, for å bidra til økt aktivitet i de lokale foreningene, og at de lokale foreningene skulle få vist seg frem så flere blir oppmerksom på at de var aktive foreninger. Brystkreftforeningene sto for markedsføring på det enkelte sted de tilhørte. Totalt ble det spilt 22 forestillinger rundt om i hele landet.

Resultater

Det er vanskelig å måle hvor mange som er inspirert etter en teaterforestilling, og da spesielt til å gjøre handlinger, men tilbakemeldingene har vært meget gode i etterkant med meldinger om at dette var en forestilling som ga håp. Prosjektets Facebookside, Twitter og Lindas egen nettside utgjorde stort engasjement – slik at rekkevidden av prosjektet ble langt større enn publikum som så selve forestillingen. Lokalforeningene som var aktive under besøket fikk også økt synlighet.

Antall personer i målgruppen

1200

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Ingen hår en pupp og sa.pdf

Prosjektleder

Linda Mari Persen

Detaljer
Program
Rehabilitering (2014)
Prosjektnavn
Ingen hår, en pupp, og så?
Organisasjon
Brystkreftforeningen
Org.ledd
Firma – ENK – Soultraining Linda Persen
Beløp Bevilget
2015: kr 283 000
Startdato
31.12.2014
Sluttdato
30.12.2015
Status
Avsluttet
Flere detaljer

Mer informasjon om søknaden og sluttrapporten til dette prosjektet kan du få ved å kontakte søkerorganisasjonen eller sekretariatet i Stiftelsen Dam.