Det å være i aktivitet og lage noe som er vakkert, har vært en viktig faktor for at rusmestringen til Mai har blitt en suksess. Foto: Stian Amadeus Antonsen

I et industriområde like utenfor Haugesund er det høy aktivitet. Her blir tomme glassflasker forvandlet til de lekreste vaser, glass og karafler. Mai tar på seg munnbind og viser frem hvordan hun sliper flaskene slik at de blir til lekre vaser.

– Først kutter vi flaskene, og så sliper vi dem slik at de blir ordentlig fine og glatte, forklarer Mai.

Mai er en av de fire brukerne som er involvert i Dråpen. Mai har vært i Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i flere år. Hun begynte som en del av ryddegjengen i byen.

Etter hvert kom hun inn i LAR-behandling fordi hun så muligheten til en rusfri hverdag, ved å være en del av gjengen som skulle produsere Dråpe-kolleksjonen.

– Livet mitt har snudd seg rundt etter at jeg begynte å jobbe i Dråpen. Jeg vet at vi har mange bestillinger som venter, så jeg føler et stort ansvar for å gjøre en best mulig jobb, sier Mai.

Mai er nå rusfri og har fått mer ansvar for både produksjonen og salg av Dråpe-produktene. Hun er med på å kvalitetssikre produktene når de er ferdige.

På verkstedet hvor alt skjer, her er brukerne sammen med prosjektleder, ExtraStiftelsen og Arne-Christian Mohn som er ordfører i Haugesund. Foto: Maren Hagen

Disse skal stå i krystallskapet

Bjørn er en av de andre som deltar i prosjektet. Han har jobbet mye med kunst tidligere og er flink til å jobbe med hendene.

– Hver og en av disse flaskene er unike. Vi vasker, kutter, sliper og bestemmer design på dem. Vi legger ned mye arbeid i hvert produkt, de skal være så fine at de kan stå i krystallskapet, forteller han stolt.

De får inn mange forskjellige typer flasker som varierer i både form, farge og tykkelse. Bjørn kan avsløre hva som er hans favorittflaske:

– Champagneflasker er de beste å jobbe med, de er robuste og veldig tykke, og det gjør dem lettere å jobbe med, forklarer han.

Her holder Bjørn det som skal bli det neste kunstverket i rekken. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Over all forventning

Flaskene har allerede solgt mange hundre eksemplarer, og det er mange som står på venteliste. Noen vil gjerne også ha unike produkter fra spesielle anledninger, kan prosjektleder Mercedes Aarvik fortelle.

– Noen vil gjerne ha en vase fra vinflasken når de forlovet seg eller andre spesielle anledninger, sier hun.

– Det er mange, spesielt kvinner, som kommer innom for å kjøpe produktene, men også bedrifter som kjøper vasene for å pynte eller for å bruke som gaver. Vi opplever også at vi at selvtilliten øker veldig blant dem som deltar og at de mestrer hverdagen bedre, sier hun.

Vil du vite mer om Dråpe-produktene? Sjekk nettsiden deres her!

Dråpe-produktene har blitt så populære at det nå er ventelister for de som ønsker å bestille. Foto: Haakon Nordvik

Flere i jobb

  • Et toårig prosjekt i regi av Kirkens Bymisjon i Haugesund.
  • Prosjektet er støttet med 680.000 kroner av ExtraStiftelsen.
  • Gjennom prosjektet skal rusmiddelsavhengige få ta ut sitt potensiale og oppleve mestring og verdighet.