BUL håndballs HU-lag teller nærmere 20 spillere. Helt foran sitter de tre treningskompisene, og med på bildet er også trenere, Inger-Lise Eieland fra Finnmark idrettskrets og Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i ExtraStiftelsen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Jeg kan ha verdens verste dag, og så kommer jeg til BUL-hallen og får et smil fra den gjengen her, og så er alt helt fantastisk, sier Guro Elde.

Hun er én av totalt fire treningskompiser for BUL håndballs HU-lag – et treningstilbud til psykisk utviklingshemmede i Alta. Laget hadde sin første trening i september 2016, men har allerede spilt flere kamper og turneringer.

For folk i alle aldre

Treningskompis-konseptet handler om å få mennesker med behov for bistand til å drive med fysisk aktivitet. Finnmark idrettskrets har lenge jobbet med å kurse treningskompiser, for å hjelpe flere mennesker ut i aktivet.

I tillegg til å lære om fysisk og psykisk helse, bidrar treningskompisene til den faktiske aktiviteten, og til godt kosthold og treningsplanlegging. Det hele skjer i samarbeid med kommunen.

– Vi har mange som har en én-til-én-hjelp, og dette er folk i alle aldre, forteller Inger-Lise Eieland i Finnmark idrettskrets.

HU-laget scorer mål i stor stil, og jubelen står i taket både på banen og på tribunen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Inkludert i idrettslaget

Men i BUL ville de gjerne ta konseptet litt lenger, for selv om fysisk aktivitet i seg selv er viktig for mange utsatte grupper, ønsket de å tenke inkludering i den ordinære idrettslaget i tillegg.

– Det er kjempeviktig at disse menneskene får være med i idrettslaget, og føle seg inkludert, sier Eieland.

På HU-laget som nå har vært aktivt i et halvt år er det fire treningskompiser. Hver uke møtes trenere, spillerne og treningskompisene til trening i BUL-hallen. Laget har allerede vært med i Alta-turneringen, og noen uker spiller de treningskamper mot de andre lagene i BUL.

I tillegg hender det at treningskompisene har en ekstra gulrot på lur.

– Ja, vi har blant annet arrangert pizzakvelder og grøtkvelder. Det sosiale er veldig viktig, forteller treningskompis Sofie Elvedal Jensen.

Anbefaler treningskompis til andre lag

På banen er det høy stemning når ExtraStiftelsen er på besøk, og det scores mål i begge retninger, til stor begeistring for publikum på sidelinja. Det er ikke fritt for at det kastes et slengkyss eller to mot publikum heller – det er åpenbart at spillerne trives på banen.

Mye kan de nok takke treningskompisene for, men i følge Sofie og Guro, er dette en gjensidig glede.

– Jeg har bare positive ting å si om å være treningskompis, og jeg anbefaler det til alle idrettslag. Det er fantastisk å få være med på dette, sier Guro.

Hver uke møtes HU-laget i BUL-hallen, sammen med treningskompisene til trening – og sosialt samvær. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Treningskompis Finnmark

  • Prosjekt i regi av Finnmark idrettskrets, gjennom Norges idrettsforbund.
  • Støttet med totalt 720.000 kroner av ExtraStiftelsen, over tre år.
  • Gi kurs til frivillige og trenere i idrettslagene i Finnmark, for å bidra til et forutsigbart og fast aktivitetstilbud for mennesker med behov for bistand.
  • Tilbud i Alta, Hammerfest, Vadsø og Sør-Varanger.
  • Finnmark idrettskrets koordinerer i samarbeid med kommunene.
  • Et tilbud som er åpent for alle.
  • Målet er 100 nye medlemmer til de etablerte idrettslagene og et varig aktivitetstilbud.

La deg inspirere av flere prosjekter her: