Espen er lagt inn på Avdeling for traumatisk hjerneskade ved Sunnaas sykehus, og er inne i et intensivt rehabiliteringsløp. Noen timer med tv-spill er en kjærkommen – og veldig nyttig – del av opplegget. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Det er gøy, men jeg tror faktisk pappa synes det er enda morsommere enn meg, for han har kjøpt spillkonsoll hjemme, sier Espen Hauglid (19).

Han har akkurat fått strike i bowling-spillet, men selv om det er gøy, er det slettes ingen pause i det krevende rehabiliteringsprogrammet han er en del av. For på Sunnaas sykehus er tv-spill en del av behandlingstilbudet.

– Vi har jobbet med spill i rehabiliteringen siden 2008, men de siste tre-fire årene har vi systematisert det, forteller ergoterapeut Truls Sveløkken Johansen, og fortsetter:

– Spilltrening kan gi lik effekt som tradisjonell terapi på noen funksjoner.

Unikt og gratis spilltilbud

Og nå har Sunnaas sykehus lansert en helt unik tjeneste, som skal senke terskelen for både behandlere og privatpersoner over hele landet.

Spillbiblioteket spilldegbedre.no er en gratis veileder for folk som enten er i rehabilitering, eller for behandlere som trenger hjelp i jungelen av tv-spill. Prosjektet er et samarbeid mellom Sunnaas og Norsk Forening For Slagrammede, og er finansiert av ExtraStiftelsen.

– Den systematiske jobbingen som vi har gjort her er ganske unik, også i verdenssammenheng, sier Johansen.

Mange sykehus bruker tv-spill i rehabilitering, men systematiseringen Sunnaas har gjort, er unik.

Prosjektleder og ergoterapeut Truls Sveløkken Johansen følger med når Espen spiller inne på VR-laben på Sunnaas sykehus. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Tv-spill på timeplanen

Når pasienter kommer til sykehuset får de en unik timeplan, som består av alt fra legevisitt til ulike typer opptrening og behandling. Her får de også tilbud om å bruke tv-spill – et tilbud mange takker ja til.

Espen er innlagt på Avdeling for traumatisk hjerneskade ved Sunnaas sykehus, der han er i et tre måneders rehabiliteringsprogram etter en alvorlig hodeskade.

På Sunnaas består dagene av et tett program med opptrening og behandling. Da er det et kjærkomment avbrekk å tilbringe noen timer på VR-laben, sammen med ergoterapeut Truls.

– Jeg spiller alt fra én gang i uka, til to-tre ganger. I helgen hadde jeg permisjon og da spilte jeg hjemme også. Og så er planen å kjøpe Nintendo Wii med balansebrett til å ha på hytta, forteller han.

Når du går inn på spilldegbedre.no blir du møtt av en tegning, der du enkelt kan velge hvilken kroppsdel du ønsker å trene opp. Deretter får du kyndig veiledning inne på nettsiden til å finne spill som passer deg. Skjermdump: spilldegbedre.no

Glemmer at man trener

Tv-spillene kan bidra til å bedre for eksempel balanse, håndfunksjoner eller hjelpe til med gåtrening. I spillbiblioteket foreslås også egne «pakkeløsninger» for ulike typer skader.

– Rehabilitering er krevende og det krever veldig mye egeninnsats. Men mange opplever at når man spiller så er det gøy, slik at man gjør veldig mange repetisjoner uten at man egentlig tenker på at det er trening, forteller Johansen, og legger til:

– Én time med spill kan gi nesten dobbelt så mange repetisjoner som tradisjonell ergoterapi. Og så har man jo også mulighet til å fortsette opptreningen hjemme, for en relativt billig penge.

Spill på blå resept

En spillkonsoll koster fra rundt en tusenlapp, og det er også et stort bruktmarked, hvor man kan kjøpe spill og konsoller rimelig.

– Men drømmen er spill på blå resept?

– Ja, det hadde jo vært det beste. Det hadde vært kjempefint om vi kunne sende med pasienter en spillkonsoll hjem, sier Johansen.

Håper spilltrening sprer seg

Sunnaas sykehus får en rekke henvendelser fra helsepersonell som ønsker å hospitere for å lære mer om bruk av spill i rehabilitering.

– Vi har jo ikke mulighet til å ta i mot alle som ønsker å hospitere hos oss, men med spillbiblioteket så tror vi jo at metoden kan spre seg, sier Johansen.

Spill deg bedre

  • Et prosjekt i regi av Norsk Forening For Slagrammede, sammen med Sunnaas sykehus.
  • Har laget en brukerveiledning for bruk av spill i rehabilitering, samt et spillbibliotek, som ligger åpent på nett.
  • Prosjektet er basert på forskning og erfaringer gjort på Sunnaas sykehus gjennom en årrekke.
  • Prosjektet er støttet av ExtraStiftelsen med 350.000 kroner.
  • Sjekk ut spillbiblioteket på spilldegbedre.no.